Luuk Koelman stopt als columnist bij Dagblad Metro. Hij heeft meerdere jaren voor de krant geschreven.

"Geen columns meer van mijn hand in Metro. De hoofdredactie en ik zijn (per direct) in goed overleg uit elkaar. Het waren zeventien geweldige jaren!", meldt Koelman op Twitter donderdag.

Eind maart werd een column van Koelman geweigerd in de krant. Daarin schreef hij over uitspraken over het Oekraïne-referendum van GeenStijl-journalist Jan Roos. Koelman plaatste de tekst wel op de website Hoemannendenken.

"Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken. Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG (Telegraaf Media Groep, uitgever van Dagblad Metro, red.) heeft het weblog weer in de armen gesloten", stond in de column van Koelman. 

Toen zei Koelman al onder het vergrootglas van de hoofdredactie te liggen. "Het leuke van columnist zijn is dat je een hofnar bent. Je mag de koning beledigen. Maar blijkbaar niet binnen TMG." Volgens hem pastte dat dus niet in het straatje van het bedrijf. "Maar wat dan wel? Ik weet het niet meer. Dit is het ergste wat een columnist kan overkomen."

Hij zei toen nog niet zeker te weten of hij na de zomer nog wel zou blijven schrijven voor de gratis krant.

'Goed uit elkaar'

Hoofdredacteur Robert van Brandwijk bevestigt donderdag dat de twee goed uit elkaar zijn gegaan. Of het vertrek van Koelman iets met de geweigerde column te maken heeft, wil hij niet bespreken. "Mensen weten niet wat de achtergrond is, dus dan heb ik ook geen zin om dit te bespreken", aldus Van Brandwijk tegen NU.nl.

Wie de columnist gaat vervangen is nog niet duidelijk. 

Weigeren

Metro weigerde eerder ook al columns van Koelman. In 2013 werd een column geweigerd waarin hij zogenaamd woorden in de mond van Beatrix zou leggen over haar zoon Friso die in coma lag. Ook werd een column over de twee vermiste broertjes Ruben en Julian in hetzelfde jaar geweigerd.

Koelman raakte in 2012 in opspraak door een column in de krant. Daarin schreef hij uit naam van journalist Mariska de Haas een zogenaamde open brief aan de ouders van Tim Ribberink, die een einde aan zijn leven maakte omdat hij werd gepest.

Metro plaatste die column wel, maar verwijderde het stuk na een storm van kritiek van de website. Een dag later bood de krant excuses aan.