Minister Jeanine Hennis (Defensie) laat uitzoeken hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman de legerbasis in Oirschot kon binnendringen.

In het programma Undercover in Nederland op SBS6 is zondagavond te zien hoe Stegeman in de buurt van andere militairen ongestoord rondloopt op het terrein van de basis, waar meerdere gepantserde legervoertuigen staan.

De minister uitte vrijdag haar zorgen, maar ze wil eerst precies weten hoe ver de journalist kwam bij zijn actie om de beveiliging te testen.

Hennis noemt het "verrassend, maar ik heb de details nog niet scherp". Ze wijst erop dat er een gelaagd stelsel van beveiliging is. Ze wil eerst weten om welk object het ging en hoe ver de journalist had kunnen komen. "We leven in woelige tijden. De beveiliging moet op orde zijn", benadrukt ze.

Het is de tweede keer dat Stegeman een legerbasis kon binnenkomen. In 2008 zorgde hij voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending noopte Defensie indertijd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Video: Alberto Stegeman dingt binnen op legerbasis

Groot beveiligingslek ontdekt bij Defensie
Groot beveiligingslek ontdekt bij Defensie

Ongestoord

Dit keer liep de journalist, gehuld in camouflagekleding, op de militaire basis Oirschot ongestoord tussen geparkeerde militaire voertuigen door. Stegeman: "Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van Defensie. En dat in deze tijden van terreur."

"Gekleed als militair wist ik het terrein van de legerbasis binnen te dringen, zonder dat ik gecontroleerd werd. Door de camouflagekleding viel ik niet op. Het ging veel te makkelijk, zegt Stegeman tegen NU.nl. ''Als het mij lukt, dan lukt het iedereen. Dus ook terroristen."

Na zijn eerdere pogingen in 2008 werden verbeteringen beloofd, maar volgens Stegeman hebben deze niet gezorgd voor het gewenste resultaat. "Honderd procent beveiligen kan niet, maar het zou niet mogelijk moeten zijn om binnen te komen op terrein van Defensie. Er is amper controle."

D66

D66 wil uitleg van de minister over de beveiliging. "Het is zeer zorgelijk dat het met de beveiliging van deze kazerne zo slecht gesteld is", aldus Kamerlid Salima Belhaj.

"Wat zegt dat over de andere kazernes? Juist in deze tijden van terreurdreiging, wanneer kazernes een mogelijk doelwit zijn, moet de beveiliging maximaal op orde zijn. Defensiepersoneel mag vanuit voorzorgsmaatregelen niet in uniform de straat op, maar nu blijkt dat onze militairen op de eigen kazerne, waar zij zich veilig moeten voelen, mogelijk blootstaan aan gevaar door gebrekkige beveiliging."

De bewuste aflevering van Undercover in Nederland wordt zondagavond uitgezonden op SBS6.