Het burgerinitiatief van Arjen Lubach om 'Farao der Nederlanden' te worden, krijgt geen doorgang. Dat oordeel heeft de adviescommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven gepubliceerd.

De commissie schrijft dat Lubach aan de meeste voorwaarden voldoet voor een burgerinitiatief, maar het "betreft een voorstel waar de Tweede Kamer niet over gaat."

"De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels." Bovendien oordeelt de commissie dat farao’s "in Egypte regeerden als godheid en het voorstel derhalve in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden."

De presentator van het satirische programma Zondag met Lubach lanceerde het burgerinitiatief vorig jaar en vroeg medestanders hem te steunen. Binnen korte tijd had hij de benodigde 40.000 handtekeningen verzameld.

Met zijn actie wilde Lubach een statement maken tegen de monarchie. Hij stelde voor als farao onder meer zijn verjaardag, 22 oktober, uit te roepen tot nationale feestdag. De titel 'farao der Nederlanden' zou in de toekomst alleen maar te verkrijgen zijn middels erfrecht.

Video: Eerder overhandigde Lubach het initiatief aan de Tweede Kamer

Klap

Lubach liet maandagavond in een korte reactie weten dat het besluit van de commissie "een klap in het gezicht is van iedereen die gelooft in een rechtvaardige staatsvorm".

Hij wil niet zeggen of hij in het nieuwe seizoen Zondag met Lubach nog terugkomt op het initiatief.