Beau van Erven Dorens is van mening dat hij de komende tijd successen moet boeken bij RTL 4. "De beuk moet erin. Ik moet er als vanouds weer tegenaan gaan", vertelt de 45-jarige presentator in gesprek met NU.nl. 

Dat moet gebeuren met onder andere het televisieprogramma Back 2 School, dat vanaf maandagavond om 20.30 uur bij RTL 4 te zien is. De presentator heeft de indruk dat hij zich dit jaar moet bewijzen tegenover zijn werkgever. Hij wil een vaste waarde zijn. "Ik wil mij alleen focussen op RTL."

Bijna een jaar geleden maakte Van Erven Dorens bekend dat hij de overstap zou maken van SBS naar RTL. Daar heeft hij absoluut geen spijt van. "Ik zit echt helemaal goed hier."

"Ik heb inmiddels veel leuke programma's gedaan, zoals Real Men en You're Back in the Room. De cijfers waren ook goed. We zijn heel tevreden."

Ruimte

De presentator vindt het fijn dat hij van zijn werkgever de ruimte krijgt nieuwe programma's te presenteren. "Ik hou ervan om nieuwe en rare programma's te maken. Meestal maak ik mij geen zorgen of het succesvol wordt of niet. Als het goed voelt ga ik ermee aan de slag. Daarnaast heb ik met Beste Kijkers en RTL Boulevard altijd een basis waarop ik kan terugvallen. Zo kan ik blijven experimenteren."

Die basis had hij bij SBS niet. "Ik begon eigenlijk op een gegeven moment met een achterstand. Die programma's slaagden allemaal niet. Ik durf te zeggen dat het niet aan de inhoud lag; misschien lag het aan de doelgroep en de zender."

Avonturenprogramma

Van Erven Dorens laat weten dat hij in het najaar met een avonturenprogramma komt, waarin hij veel tijd heeft gestoken. Dat zorgde er mede voor dat hij de presentatie van het spelprogramma Zeesterren moest afwijzen. "Met terugwerkende kracht ben ik er niet rouwig om dat ik het programma niet heb gedaan."

Irene Moors presenteerde het programma, wat haar laatste presentatieklus voor RTL was. Ze vertrok naar SBS. Hierdoor is Linda de Mol de enige vrouw van middelbare leeftijd bij RTL. "Zo heb ik het eigenlijk nooit bekeken", zegt Van Erven Dorens.

"Ik denk dat dat meer te maken heeft met de mens zelf, dan dat het een bepaalde koers van RTL is. Er zijn momenteel heel veel emo-programma's, gevoelsprogramma's en hulptv-programma's, waarin vrouwen veel beter tot hun recht komen dan mannen. En ik denk dat het goed is om daar presentatrices te hebben met wat levenservaring. Dat er nu even niet zulke programma's bij RTL zijn, is gewoon meer toeval."

Ervaren

Hoe ervaren is Van Erven Dorens volgens zichzelf? "Ik sta daar eigenlijk niet meer zo bij stil. Kijk, ik denk dat het geen goed idee is om mij bij Idols neer te zetten. Daar heb je een jonger iemand voor nodig. Ik ben veel meer geschikt voor programma's die een risico met zich mee dragen."

Een van de nieuwe programma's is de quiz Back 2 School. In de quiz strijden zeven kinderen van de onderbouw tegen zeven volwassenen en draait het om schoolkennis.

"Het is bizar te zien dat wij volwassenen een soort ijdelheid hebben om gelijk antwoord te geven op een vraag waarvan je het antwoord eigenlijk niet weet."

"Als je mij vraagt waar Hoogezand-Sappemeer ligt, zou ik zegen in Drenthe. Maar dat kan net zo goed fout zijn. Ik heb zelf een zoon van twaalf jaar die gewoon het antwoord op dit soort vragen weet. Want ja, die heeft dat zo geleerd. Dan schrik je toch wel eventjes."

RTL Boulevard

Naast de presentatie van Back 2 School zal Van Erven Dorens wat vaker aanschuiven als presentator bij RTL Boulevard, nu collega Daphne Deckers onlangs besloot te stoppen met het programma. "Ik heb elke keer weer plezier met iedereen. Het is net zoals vroeger."