Tijdens The Passion is donderdagavond aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel. "België is getroffen door afschuwelijk geweld, in gedachten zijn we bij onze zuiderburen", zei cabaretière Lenette van Dongen, dit jaar de verteller.

"Ons hart gaat uit naar alle mensen in de wereld die te maken hebben met terreur", sprak Van Dongen de aanwezigen toe.

Het evenement werd dit jaar uitgevoerd in de straten van Amersfoort. Voor The Passion begon werd een minuut stilte gehouden.

De muzikale uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus is donderdagavond (Witte Donderdag) voor de zesde keer opgevoerd. Op en rond het Eemplein werd het paasverhaal over de laatste uren in het leven van Jezus verteld aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers.

Burgemeester Lucas Bolsius toonde zich na afloop ''heel tevreden''. Ongeveer 19.000 mensen waren op het spektakel in de stad afgekomen. Dat werd vlak na afloop van het Bijbelse evenement door de organisatie bekendgemaakt via Twitter.

De organisatie spreekt van een "fantastische sfeer op een vol Eemplein". Vorig jaar kwamen 20.000 bezoekers af op The Passion. Het evenement vond toen plaats in Enschede.

'Extra lading'

Acteur Martijn Fischer speelde Jezus. Zangeres Ellen ten Damme vertolkte de rol van Maria. Ook voor politicus Arie Slob (CU) was er een rol. Hij was een van Jezus' discipelen.

Voor aanvang van de show zei Fischer dat The Passion dit jaar "extra lading" krijgt door de gebeurtenissen in België. "Het is ook een beetje een ode aan Brussel en aan Johan Cruijff", zei Fischer in RTL Boulevard.

Zoals elk jaar was er voor een aantal bekende Nederlanders een kleine rol weggelegd in The Passion. Zo waren Heel Holland Bakt-juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden te zien in een bakkerij en zat voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob tussen Jezus' discipelen.

Beveiliging

De aanslagen waren voor de gemeente ook aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Uit voorzorg was er meer politie en verscherpte toegangscontrole bij het centrale plein Eemplein.

De burgemeester heeft geen signalen dat daarbij bijzonderheden zijn aangetroffen. Als prettige bijkomstigheid van de extra controles noemt hij dat het Eemplein druppelsgewijs volliep.

De omroepen EO en KRO-NCRV zonden het evenement rechtstreeks uit.

Vorig jaar in Enschede kwamen ook zo'n 20.000 mensen af op het Bijbelse spektakel. Het verslag op tv werd gevolgd door ruim 3,5 miljoen kijkers.