Kees Tol weet bijna zeker dat mensen geraakt zullen worden door de eenmalige terugkeer van De Uitdaging op SBS 6, die komende woensdagavond over albino's in Tanzania gaat.

In het benefietprogramma wordt aandacht gevraagd voor deze kinderen. In Tanzania worden albino's opgejaagd, ontvoerd, verminkt of vermoord. Dat gebeurt gemiddeld drie keer per week. Het Liliane Fonds vraagt aandacht voor dit probleem.

Bang dat mensen geen geld willen geven is de presentator niet. "Prima als ze niet willen doneren, maar je kunt niet tegen mij zeggen dat dit niets met je doet. Dat bestaat niet", vertelt Tol in gesprek met NU.nl.

Albinisme komt in Tanzania voor bij 1 op de 1.400 kinderen. In Nederland ligt dat aantal op 1 op de 17.000 kinderen. Veel kinderen in Tanzania lopen gevaar omdat sommige mensen magische krachten toeschrijven aan albino's. Ledematen en genitaliën zouden voor duizenden euro's verhandeld worden aan zogenoemde tovenaars.

Opvangcentrum

Waar Tol in het programma gaat helpen met het bouwen van een opvangcentrum voor kinderen die gevaar lopen, gaat collega Kees van der Spek een kijkje nemen in de "tovenarijwereld." "Het zou fantastisch zijn als deze kwestie op de Nederlandse politieke agenda komt", vertelt laatstgenoemde.

"Wij zijn niet geboren in Tanzania, maar daar hebben wij ook geen invloed op gehad. Nou, moet dat een reden zijn voor het niet doneren? Nee. Zo zie ik het."

Tegenwerking

In Tanzania heeft Tol gemerkt dat mensen niet op hulp zat te wachten. "Albino's gebruiken voor tovenarij is in Tanzania bij wet verboden. Laat dat duidelijk zijn. Maar de regering schaamt zich wel voor dit probleem. Als er ineens een cameraploeg uit Nederland komt, dan is het logisch dat ze dat niet leuk vinden. Dat is slecht voor hun imago."

"Dat snap ik ook wel. Hoewel we niet compleet werden tegengewerkt, had ik wel door dat ze ons goed in de gaten hielden. De regering wil simpelweg niet dat dit verhaal gebracht wordt. Maar ja, het gaat immers om kinderlevens!"

Dat het om kinderlevens gaat is voor Van der Spek de reden om aandacht te vragen van de Nederlandse regering. "We gebruiken inmiddels ontwikkelingsgeld voor asielzoekers. Natuurlijk moet daar geld voor vrijkomen, maar arme landen in Afrika krijgen hierdoor wat minder. En dat terwijl we geld zat hebben. We zijn het zevende rijkste land van de wereld, wat wil je nog meer?

Nieuw seizoen

Tol en Van der Spek benadrukken dat De Uitdaging eenmalig terugkomt. In de jaren 90 werd het programma jarenlang gepresenteerd door Angela Groothuizen, die wekelijks een uitdaging zocht om mensen te helpen. "Zij had kleinere uitdagingen", vertelt Tol. "Vooralsnog is er geen ambitie voor meer afleveringen."

"Als we een compleet nieuw seizoen willen maken dan zijn we er twee jaar mee bezig. Dat lukt vooralsnog niet", besluit Van der Spek.

De Uitdaging: Kees en Kees in Actie is woensdagavond om 20.30 uur op SBS 6 te zien.