De netmanager van NPO2, Gijs van Beuzekom, gaf Tijs van den Brink de opdracht een "uitgesproken christelijk opinieprogramma" te maken. De presentator kwam daardoor op het idee voor De Tafel van Tijs.

In het opinieprogramma, dat vanavond voor het eerst te zien is op NPO2, wil Van den Brink een podium bieden aan "een nieuwe generatie christenen". 

"We hebben naast een wekelijkse hoofdgast een vast panel bestaande uit acht christenen", legt Van den Brink aan BN De Stem uit.

Onbekende mensen

"In dat panel zitten mensen die nu nog tamelijk onbekend zijn, onder wie een duurzaam ondernemer, een remonstrantse secretaris en een van de schrijvers van Zondag met Lubach."

Op de vraag of Van den Brink bang is voor eentonigheid met acht christenen in hetzelfde panel, reageert de presentator ontkennend: "Nee, want die acht christenen staan allemaal voor iets anders. Ze gaan in gesprek met de hoofdgast, die bij voorkeur niet christelijk is.

Kijk, een rechts programma is altijd rechts, maar een christelijk programma kan links én rechts zijn. Jesse Klaver en Mark Rutte hebben christelijke wortels. Dat vind ik leuk aan dit programma: laten zien dat het christendom heel veel smaken heeft."