Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes noemt het interviewen van Geert Wilders "niet zo gemakkelijk".

"Hij schiet al snel in de stand waarin hij zijn eigen punt wil maken en dan ben je gezien", zegt de 48-jarige hoofdredacteur zaterdag in Het Parool doelend op het interview van de NOS met Wilders vorige maand.

Huisjes vond het interview van de NOS "zeker niet slecht". "Ik denk dat de NOS voor een groot dilemma stond: als we hem keihard aanpakken, zijn we weer te links en als we kiezen voor een milde vraagstelling te rechts."

"Het probleem is volgens mij dat de NOS onpartijdig moet zijn, terwijl neutraliteit niet bestaat. Als je nieuws brengt over de verbreding van de A4, dan bepaalt jouw politieke voorkeur of je een eekhoorntjesbeschermer óf juist een automobilist aan het woord laat", stelt Huisjes. "Het zou beter zijn als de NOS zegt: hier is onze linkse verslaggever met een zielig verhaal over eekhoorns." "Als je neutraal bent, ben je God."

Zelf zou de hoofdredacteur van WNL het interview ook wel doen, onder één voorwaarde. "Maar dan wel met de vrijheid om in het gesprek te knippen."

Blikveld

Zelf vraagt hij van zijn eigen medewerkers om verder te kijken dan hun eigen blikveld. "Daarom vraag ik altijd naar de achtergrond van hun ouders. Als die allebei hebben gestudeerd, staan ze vaak wat verder af van 'gewone' mensen." 

Volgens Huisjes is het belangrijk om geen dingen weg te stoppen. "We zijn er voor liberaal-conservatieve VVD- en CDA-stemmers, maar willen ook graag PVV'ers laten horen. Als je iets wegstopt, verliezen mensen het vertrouwen."