Karina Smulders brak als tiener door in de tv-serie Onderweg Naar Morgen, maar was daardoor wel bang om voor langere tijd in de "meisjesrollen te blijven hangen".

"Als uitvoerend acteur ben je toch afhankelijk van wat een ander in je ziet en soms kan dat best frustrerend zijn", vertelt Smulders zaterdag in De Telegraaf.

"Ik heb er in het verleden discussies met regisseur Ivo van Hove over gehad: dat ik steeds maar weer het meisje moest zijn. Dan wees hij me erop dat ik daar maar beter van kon genieten omdat ik dat niet altijd kon blijven doen."

De 35-jarige actrice speelde na haar opleiding aan de Toneelacademie bij Toneelgroep Amsterdam. Toen ze beviel van een dochter een paar jaar later, besloot ze om weg te gaan bij het gezelschap. "Ik merkte dat ik de lol om te spelen begon te verliezen; iets anders werd belangrijker."

"Als actrice had ik geen duidelijk idee meer wie ik was. (..) Ik moest weg om te ontdekken wat en wie ik was."

Hoewel de Divorce-actrice de gevolgen niet wist, voelde het vertrek bij de toneelgroep voor haar "als opnieuw het huis uit gaan". "Ik ben nu niet meer zo bang voor dat zwarte gat en kies bewust mijn rollen uit."

"Ik durf meer te gaan voor de dingen die ik doe. Mijn keuzes. Ik kan me nergens meer achter verschuilen."