Het Commissariaat voor de Media heeft omroep BNN-VARA onder verscherpt toezicht gesteld nadat het programma De Wereld Draait Door (DWDD) reclame had gemaakt voor haar eigen restaurant.

NRC meldt dinsdag dat het extra toezicht al in december werd ingesteld. De krant kreeg de informatie na een beroep te hebben gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

De toezichthouder, die de berichtgeving aan NU.nl heeft bevestigd, besloot tot het extra toezicht nadat BNN-VARA meerdere malen de regels op dit gebied had overtreden. De druppel voor het Commissariaat was de reclame die DWDD in eigen zendtijd maakte voor het restaurant dat begin december werd geopend in Amsterdam.

Het restaurant ging al na twee dagen dicht vanwege vernietigende recensies en slechte reacties.

Financiële risico's

Uit onderzoek van NRC blijkt dat BNN-VARA de regels vaker heeft overtreden, ook bij de verkoop van cd's en dvd's en tickets voor het festival De Wereld Draait Buiten. Deze werden al aangeboden voordat de mediawaakhond toestemming hiervoor had gegeven.

Bovendien werd het Commissariaat voor de Media een verkeerde voorstelling van zaken gegeven toen toestemming werd gevraagd voor het pop-up-restaurant. Omdat restaurantbezoekers zich vooraf moesten inschrijven zou er geen enkel financieel risico zijn, meldde een medewerker van BNN-VARA in een e-mail aan het Commissariaat in juli 2015. 

Sander Dekker

Omroepen zoeken steeds creatiever naar andere manieren om geld te verdienen. Dit doen zij op aandringen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD). Dekker voerde flink wat bezuinigingen door in Hilversum, maar versoepelde in ruil daarvoor de regels voor extra bijverdiensten. Volgens NRC nemen de omroepen daardoor grote risico's met geld dat eigenlijk bedoeld is om programma’s te maken.

BNN-VARA erkent in een reactie in de krant dat de aanvragen niet altijd even zorgvuldig zijn verlopen, maar dat zou volgens de omroep los staan van "de zorgvuldigheid waarmee DWDD te werk gaat".

Ondanks het verscherpte toezicht heeft het Commissariaat geen boetes uitgedeeld aan DWDD of BNN-VARA.