Nederlandse krant Zaman Vandaag uit kritiek op persvrijheid Turkije

De Nederlandse editie van de Turkse krant Zaman Vandaag opent haar krant zaterdag met kritiek op de persvrijheid in Turkije. De overheid van dat land nam vorige week de kritische krant Zaman over.

"De overname is een belediging van Turkse burgers. Het getuigt van schaamteloosheid en lak aan de fundamenten van de democratische rechtsstaat, wat Turkije claimt te zijn", schrijft Zaman Vandaag, de Nederlandse editie van Zaman, zaterdag.

"Met de overname van Feza is het president Erdogan eindelijk gelukt om Zaman, de grootste kritische krant van Turkije, monddood te maken."

De krant stelt dat Zaman binnen 48 uur is omgevormd van een kritische krant naar een 'pro-Erdogan-propagandakrant'. "Een politiek pamflet dat de loftrompet steekt over de president en zijn kliek."

"Hoewel deze grove schending van de persvrijheid al werd voorspeld door vele waarnemers, hadden wij niet verwacht dat de overname met zo veel geweld gepaard zou gaan", doelt de krant Zaman Vandaag op de demonstraties die ontstonden na de overname en waarbij gewonden vielen.

Gevolgen

Voor de Nederlandse editie van de Turkse krant zijn relatief weinig gevolgen door de overname. "Wij zijn zowel redactioneel als financieel onafhankelijk. (..) Dat betekent dat de lange arm van Erdogan ons niet kan bereiken."

"Wij laten ons niet uit het veld slaan en gaan onverminderd door. Persvrijheid vormt de hoeksteen van een democratische samenleving."

Lees meer over:
Tip de redactie