Toplessprotest bij open dag Hogeschool Amsterdam om verwijderd tijdschrift

Studente Matilda Medard protesteert zaterdag topless bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vanwege de verwijdering van studententijdschrift Folia uit de school. Enkele faculteiten vinden de cover met daarop borsten van vrouwen te "aanstootgevend".

De studente houdt het protest bij het Kohnstammhuis, één van de locaties van de HvA waar het tijdschrift niet meer te vinden is, schrijft Folia.

Ook de ASVA Studentenunie zal zaterdag een tegengeluid laten horen en deelt het blad tijdens de open dag uit bij hun stand. "Het is juist belangrijk dat deze gevoelige en actuele onderwerpen een plek krijgen. De HvA mag dit niet censureren en daarom gaan wij zaterdag de Folia gewoon uitdelen", vertelde Xandra Hoek, bestuursvoorzitter van de ASVA, vrijdag.

De cover van Folia verwees naar een stuk over de Boobie Bible, een initiatief van het Feminist Committee (FemCom). Dit is een verzameling foto's van ontblote boezems om "het taboe op borsten te laten verdwijnen", aldus het blad op hun website.

Medard is lid van FemCom en noemt domeinvoorzitter Maatschappij en Recht Jean Tillie "onderdeel van het probleem". "In plaats van het positief promoten van het vrouwenlichaam, kiest hij ervoor om een schaamte te creëren."

Afgeschrikt

De faculteiten Maatschappij en Recht, en Onderwijs en Opvoeding hebben het tijdschrift laten verwijderen vanwege de open dag die zaterdag plaatsvindt.

"Mijn zorg is dat bezoekers van de open dag worden afgeschrikt door de cover. Deze geeft niet weer wie wij zijn," zei Ietje Veldman vrijdag, voorzitter van de faculteit Onderwijs en Opvoeding. "We willen geen storing op de lijn, en dit kan storing veroorzaken."

Het is nog onbekend of meerdere studenten zich bij de actie van Medard zullen aansluiten.

​Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload naar NUfoto

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie