Daan Roosegaarde geraakt door kritiek in aflevering College Tour

Daan Roosegaarde werd geraakt door de kritiek op zijn kunst tijdens de opnames van College Tour, waarbij hij onlangs de zaal vroegtijdig verliet.

"Laat ik niet heel stoer zijn, het raakt je. Natuurlijk", aldus Roosegaarde bij De Wereld Draait Door vrijdag.

De kunstenaar verliet in februari de opnames vroegtijdig nadat er een filmpje werd getoond waarin kritiek werd gegeven op zijn werk. "Ik ben toen een uurtje weggeweest, (...) en daarna heb ik heel lang met studenten gepraat." 

Dat vond Roosegaarde geweldig, want de meeste vragen die aan hem gesteld werden door studenten, gingen over zijn dromen. "Maar dat is er uitgeknipt."

Kritiek

Filemon Wesselink, een van Roosegaardes oude studiegenoten, werd gequote in het filmpje met de kritiek. Na de uitzending liet hij weten dat hij vond dat zijn quotes eenzijdig gebruikt werden. Volgens de presentator werden positieve quotes over de kunstenaar bewust weggelaten. "Alle video's werden een optelsom van kritiek. Waar mijn reactie nog eens bovenop kwam. Eén van de druppels die de emmer deed overlopen. Dat betreur ik", zei Wesselink eind februari. 

Niet alleen Wesselink vond dat College Tour een eenzijdig beeld schetste, aldus Roosegaarde bij DWDD. "Ik heb een stapel met handgeschreven brieven van mensen, die zeiden: 'Dit klopt niet'," zegt de kunstenaar. "Maar ze zeiden ook allemaal: 'Het is een poppenkast, ga gewoon door met het nieuwe'."

Eerste keer

Het was de eerste keer in de geschiedenis van het programma dat iemand de zaal vroegtijdig verliet. Het gesprek vond op 16 februari plaats.

Presentator Twan Huys liet eerder al laten weten dat de opnames van College Tour niet altijd vlekkeloos verliepen. Zo noemde hij het interview met de dalai lama "verschrikkelijk", om later in de Volkskrant Magazine te verklaren dat hij een te hoge pet op had van de dalai lama. "Ik had hem strengere vragen moeten stellen."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie