Hogeschool Amsterdam verwijdert tijdschrift Folia om borsten op cover

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat de nieuwste editie van het gratis studentenmagazine Folia verwijderen uit enkele gebouwen. De hogeschool vindt de cover met daarop twee borsten van vrouwen te "aanstootgevend".

De cover verwijst naar een stuk over de Boobie Bible, een initiatief van het Feminist Committee. Dit is een verzameling foto's van ontblote boezems om "het taboe op borsten te laten verdwijnen", aldus Folia op hun website.

De faculteiten Maatschappij en Recht, en Onderwijs en Opvoeding hebben de ban op het tijdschrift bedacht door de open dag die zaterdag 12 maart plaatsvindt. "Mijn zorg is dat bezoekers van de open dag worden afgeschrikt door de cover. Deze geeft niet weer wie wij zijn," aldus Ietje Veldman, voorzitter van de faculteit Onderwijs en Opvoeding. "We willen geen storing op de lijn, en dit kan storing veroorzaken."

Hier is de hogeschool het mee eens. "Als je thuis bezoek krijgt kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt. Er komt een heel gemeleerd publiek af op de open dagen", zegt HvA-woordvoerder Paul Helbing. "Folia mag publiceren wat ze wil, maar de beheerders van gebouwen en de mensen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs mogen ook bepalen wat ze met hun ruimte willen."

Verbijsterd

Volgens de hoofdredacteur en directeur van Folia Altan Erdogan is er niet overlegd met de redactie van het tijdschrift. Hij is verbijsterd dat dit in 2016 nog gebeurt. "Het is ook jammer dat dit niet met Folia is overlegd, en dat we er zelf achter hebben moeten komen."

"De HvA heeft beloofd de magazines maandag weer terug te leggen, ze waren vooral bang voor reacties van het publiek op de open dag, zaterdag", laat Erdogan aan NU.nl weten. Het tijdschrift gaat geen verdere acties ondernemen.

Uitdelen

De ASVA Studentenunie gaat wel een tegengeluid laten horen. Tijdens de open dag zal de studentenunie de Folia uitdelen bij hun stand. "We zijn het niet eens met het besluit van de HvA", aldus Xandra Hoek, bestuursvoorzitter van de ASVA, tegen NU.nl. "Het is juist belangrijk dat deze gevoelige en actuele onderwerpen een plek krijgen. De HvA mag dit niet censureren en daarom gaan wij zaterdag de Folia gewoon uitdelen."

Lees meer over:
Tip de redactie