Boete Omroep MAX voor producten in Heel Holland Bakt iets lager

Omroep MAX heeft een klein succes geboekt in het bezwaar tegen een boete van het Commissariaat voor de Media. De boete wordt verlaagd van 162.000 euro naar 145.800 euro, heeft de waakhond donderdag laten weten. 

MAX kreeg de boete vorig jaar omdat de omroep Albert Heijn en Bol.com in staat stelde geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt.

Ahold, ofwel Albert Heijn, heeft het tweede seizoen van het immens populaire programma aangegrepen om een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt te brengen.

"Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma", oordeelde het commissariaat.

Rechten

Omroep MAX had de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten in handen.

In september 2014 uitte MAX-directeur Jan Slagter zijn ongenoegen over de handelswijze van Albert Heijn. "Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van", zei Slagter tegen De Telegraaf.

Dienstbaarheidsverbod

Volgens het commissariaat heeft de omroep het zogenoemde dienstbaarheidsverbod overtreden. Dat houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden.

"Het verbod moet voorkomen dat commerciële partijen kunnen profiteren van en meeliften op het succes van programma's van een publieke omroep", zei het commissariaat een jaar geleden.

Lees meer over:
Tip de redactie