Nederlander keek minder televisie in 2015

In 2015 keek de Nederlander gemiddeld 190 minuten per dag televisie. Dat is 4,8 procent lager dan in 2014. In dat jaar werd een recordhoogte van gemiddeld 3 uur en 20 minuten bereikt.

De doelgroep 50-64 heeft als enige geen verandering in kijktijd doorgemaakt, alle andere doelgroepen zijn volgens een onderzoek van Spot op basis van Stichting Kijkonderzoek (SKO) gedaald. 

Als mogelijke oorzaken voor de daling noemt het onderzoek het ontbreken van een groot evenement in 2015, het vaker bekijken van zogeheten Video On Demand (VOD) op televisie en online televisiekijken. 

Wifi

De onderzoekers hebben het live kijken naar televisie los gemeten. Online kijken op een televisie met wifi-verbinding werd nog niet meegenomen in de kijktijd die SKO rapporteert.

De digitale tv-ontvangst neemt volgens het onderzoek wel toe, meldt het onderzoek op basis van de Media Standaard Survey.

Bijna 87 procent van alle Nederlandse huishoudens ontvangt digitale televisie. De toegang tot internet met behulp van een tv-toestel is met ruim 9 procent van 22,2 naar 31,4 procent gegroeid.

Zenders

Het onderzoek van Spot heeft ook gemeten hoe de kijkers over de zenders in 2015 waren verdeeld. SBS (+1 procent), RTL (+0,9 procent) en Fox (+0,7 procent) zagen hun aandeel groeien. 

De NPO heeft zenderaandeel in 2015 ingeleverd (-2,6 procent).

Lees meer over:
Tip de redactie