Staatssecretaris Sander Dekker (Media) stelt de bezuinigingen bij de regionale omroepen uit. De dertien omroepen moesten in 2017 aanvankelijk 17 miljoen euro bezuinigingen, maar doordat Dekker de plannen met een half jaar vertraagt, wordt dat 8,5 miljoen euro.

De maatregelen zouden eigenlijk al op 1 januari ingaan. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking dat de plannen voorlopig niet doorgaan.

Dat komt omdat er vertraging is ontstaan in de behandeling van de nieuwe Mediawet. Daarin is onder meer geregeld dat de regionale omroepen moeten reorganiseren en bezuinigen.

De halvering van de korting volgend jaar is een eenmalige tegemoetkoming om de omroepen meer ruimte te geven, meldt een woordvoerder van Dekker.

Eerste Kamer

Het wetsvoorstel ligt nog steeds in de Eerste Kamer, die er dinsdag voor de derde keer over zal debatteren. Dekker moet zijn wetsvoorstel flink aanpassen om aan de wensen van de Senaat te voldoen. De wijzigingen gaan vooral over de landelijke omroepen.

De staatssecretaris hoopt dat zijn Mediawet zo snel mogelijk wordt aangenomen. Het landelijke deel wil hij dan nog niet in werking laten treden zodat hij dat nog kan wijzigen. Het regionale deel moet wel doorgaan en dat blijft overeind, ook nu de bezuiniging wordt uitgesteld, aldus zijn woordvoerder.