50 miljoen schadevergoeding voor Fox-presentatrice na naaktvideo

Een jury heeft de Amerikaanse verslaggeefster Erin Andrews maandag een schadevergoeding van 55 miljoen dollar (bijna 50 miljoen euro) toegewezen voor een naaktvideo die een stalker van haar had gemaakt in een hotel.

De man plaatste het filmpje vervolgens op internet. Het filmpje werd door miljoenen mensen gezien. Volgens de jury was de stalker voor 51 procent verantwoordelijk voor het incident. De twee bedrijven die het hotel in Nashville exploiteren dragen de rest van de schuld, meldt persbureau AP.

De presentatrice maakte onder meer de programma's Fox Sports en Dancing with the Stars

Andrews heeft altijd volgehouden dat de stalker en het hotel waar de film werd gemaakt verantwoordelijk zijn voor de opname. Andrews voelde zich publiekelijk vernederd en lijdt sinds het incident aan depressies.

Kijkgaatje

De stalker werd eerder al aangehouden. De rechter had hem al eerder schuldig verklaard aan het maken en plaatsen van de film: de man verdwijnt voor 2,5 jaar achter de tralies. Maar de jury moest bepalen of ook de hotels verantwoordelijk konden worden gehouden voor het filmpje, dat nog geen vijf minuten duurt.

Volgens de stalker had een medewerker van het hotel verteld in welke kamer de Fox-presentatrice sliep. Bovendien had de medewerker hem een kamer naast haar gegeven. Op deze manier kon hij via een kijkgaatje de naaktvideo maken.

Advocaten

De advocaten van de hotelbedrijven betoogden dat alle schuld bij de stalker lag. Bovendien zou Andrews, gezien haar voorspoedige carriere, relatief weinig problemen hebben ondervonden als gevolg van het incident.

Tijdens de verklaringen die ze aflegde en het aanhoren van de uitspraak barstte de 37-jarige presentatrice meerdere malen in huilen uit. Ze stelde dat de ze nog elke dag wordt aangesproken op het fimpje. Naderhand knuffelde zij de juryleden en deelde handtekeningen uit.

Video: Uitspraak jury tijdens rechtszaak Erin Andrews

Lees meer over:
Tip de redactie