Luuk Ikink waakt voor nattevingerwerk in nieuw wetenschapsprogramma

Het nieuwe programma Galileo houdt het midden tussen wetenschap en entertainment. Maar presentator Luuk Ikink zegt in gesprek met NU.nl dat hij geen experimenten wil uitvoeren op basis van nattevingerwerk.

In Galileo onderzoekt Ikink, samen met een team van verslaggevers (Manuel Venderbos, Shelly Sterk en Jorn Rohde) populairwetenschappelijke kwesties.

Hoewel deze proeven een amuserend karakter hebben, moeten benadering en uitwerking volgens Ikink wel hout snijden.

"Als je iets wilt uitleggen, moet het gewoon kloppen. We leunen niet op nattevingerwerk, het is wel allemaal onderzocht", zegt Ikink.

Populair

Galileo, vanaf 7 maart om 19.30 uur op RTL5 te zien, is gebaseerd op het gelijknamige Duitse programma dat sinds 1998 door de zender Pro7 wordt uitgezonden.

Galileo is erg populair in Duitsland, maar door de stijgende populariteit kwam het programma onder een vergrootglas te liggen.

Zelfs de kleinste slordigheid in het programma, een aardbei werd ooit abusievelijk aan de familie van de bessen toegeschreven, werd door critici uitvergroot.

Redactie

Ikink is niet bang dat het Nederlandse programma eenzelfde lot te wachten staat.

"Het zou op zich wel mooi zijn als we zulke kritiek krijgen, want dat betekent dat er veel mensen naar je kijken", grapt Ikink. "Maar we hebben een goede redactie, daar vertrouw ik op."

Lees meer over:
Tip de redactie