De veroordeelde drugshandelaar Hüseyin Baybasin beschuldigt de NOS van het opzettelijk schaden van zijn reputatie. Hij eist rectificatie van eerdere berichtgeving en een schadevergoeding van 10.000 euro.

De 59-jarige Baybasin is ervan overtuigd dat de NOS in mei 2015 "een bizarre publicatie" op de website heeft gedaan, waarin hij in verband wordt gebracht met een liquidatie in Istanbul in december 2014, meldt NRC vrijdag.

Zijn advocaat Matthijs Kaaks stelt dat er sprake is van "onbehoorlijke en onzorgvuldige journalistiek" door de NOS. Volgens hem heeft de NOS zich gebaseerd op een bron: een Turkse heroïnehandelaar.

"Dit is geen serieuze journalistiek", meent hij. Ook vindt de advocaat het vreemd dat de NOS geen weerwoord heeft gevraagd.

Baybasin werd in 2002 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, onder meer wegens zijn betrokkenheid bij moord en drugshandel.

'Complotdenken'

In de rechtbank liet advocaat Bas le Poole van de NOS weten dat zijn cliënt de berichtgeving baseert op meer, deels anonieme bronnen. "Er wordt veel meer gelezen dan er staat", stelt hij. Ook beschuldigt hij Baybasin en zijn advocaat van "complotdenken."

Daar is Kaaks het niet mee eens. "Met een paar zinnen kan ongelofelijk veel gif worden gezaaid." 

Op 20 april volgt een vonnis.