Kees van der Spek gaat voor een nieuw SBS6-programma uiteenlopende zelfmoordgevallen onderzoeken. In Moord of Zelfmoord? wordt hij ondersteund door oud-rechercheurs en forensisch pathologen.

"Het is een ingrijpend dilemma voor de nabestaanden. Zij kunnen jaren met enorme onzekerheid worstelen, omdat ze niet weten wat er die bewuste dag nou precies is gebeurd", zegt Van der Spek in een persbericht.

"De familie verdient een second opinion, als de politie besluit dat het om zelfmoord gaat. Je gunt iedereen zekerheid over de doodsoorzaak van hun geliefde of familielid", vervolgt de misdaadjournalist die dit jaar ook te zien is in het programma Oplichters in het Buitenland.

Oude sporen

In het programma, dat in het najaar verschijnt, loopt Van der Spek oude sporen na in de hoop een specifieke zaak te kunnen heropenen of juist af te sluiten.

Van der Spek viert dit jaar zijn twintigste jubileum als misdaadverslaggever op televisie. In 1996 begon hij samen met Peter R. de Vries aan het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.