Matthijs van Nieuwkerk kan zich niet langer druk maken om politici die zijn salaris in het openbaar ter discussie stellen.

"Niet meer zo", zegt Van Nieuwkerk in gesprek met Wilfred Genee in diens eerste aflevering van het RTL 7-programma Wat gaat er nu door je heen?

In januari van dit jaar schreef de Volkskrant dat Van Nieuwkerk ruim 570.000 euro per jaar verdient, terwijl minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil dat alle werknemers in de semipublieke sector niet meer dan 179.000 euro verdienen.

In de Tweede Kamer was het salaris van de presentator van De Wereld Draait Door meerdere malen onderwerp van gesprek. D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemde het bedrag "schandalig hoog",  een mening die ook door VVD-Kamerlid Arno Rutte werd gedeeld.

Raar

Die politieke reacties doen Van Nieuwkerk "niets meer". "Het is natuurlijk raar dat je salaris in de krant staat. Over het algemeen is dat iets wat je voor jezelf mag houden, als je daar behoefte aan hebt."

"Mijn salaris wordt semipubliek betaald, dus ik vind het helemaal terecht dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Ik ben de best betaalde bij de Publieke Omroep."

Op de vraag of Van Nieuwkerk de hoogte van zijn salaris terecht vindt, antwoordt hij: "Ik vind het niet gek."

Optelsom

Volgens de presentator is het bedrag door "een optelsom van een aantal zaken" ontstaan. "Er is interesse aan de overkant, zal ik maar zeggen, die willen je iets betalen. Dan ga je met elkaar (met VARA, red.) om de tafel en ga je kijken of je eruit kan komen."

Van Nieuwkerk zegt wel dat hij ondanks een hoger salarisbod van een commerciële omroep besloot om aan De Wereld Draait Door verbonden te blijven.

Het interview met Van Nieuwkerk wordt maandagavond om 22.00 uur uitgezonden bij RTL 7.