Eva Koreman noemt zichzelf een uitgesproken feminist. "Dat er in Nederland weinig vrouwelijke radio-dj's en dus weinig vrouwelijke rolmodellen zijn, is een probleem", aldus de 3FM-dj tegen de Volkskrant vrijdag.

Koreman won in 2011 een Radiobitches Award voor 'Aanstormend talent', een awardshow voor alleen vrouwen. De prijs werd destijds voor het laatst uitgereikt. "Als ik nu een Radiobitches Award zou winnen, zou ik hem evengoed in ontvangst nemen, maar ik zou er op het podium wel een punt van maken dat de prijs bestaat."

Koreman heeft zich voorgenomen zich ook niet meer in te houden tijdens interviews. "Als ik in interviews een vraag krijg waarvan ik weet: die vraag had de interviewer nooit gesteld als ik een man was, dan zeg ik daar tegenwoordig ook iets van."

Genderongelijkheid

De 31-jarige dj, die vorig jaar Q-music verruilde voor 3FM, spreekt vaker af met vriendinnen ("en intersectioneel feministen") om deze zaken te bespreken. "Als het gaat om ongelijkheid tegengaan, kun je het niet alleen maar hebben over genderongelijkheid. Racisme, homofobie, het privilege van niet-gehandicapt zijn; je kunt ze niet los van elkaar zien."

Koreman houdt ook tijdens haar radio-uitzendingen rekening met haar standpunten. "Dat betekent dat ik aan een jongen die ik aan de telefoon heb niet vraag of hij een vriendin heeft, maar of hij een partner heeft", aldus Koreman. "Bij alles wat ik doe probeer ik te denken: redeneer ik nu vanuit mijn eigen kader, of ben ik volledig inclusief bezig?"