Presentatrice Angela Schijf had het de eerste paar dagen na de opnames van het anti-pestprogramma Als je me echt zou kennen moeilijk. "De opnames sijpelden door in mijn eigen leven", aldus Schijf in gesprek met NU.nl.

Als je me echt zou kennen is de opvolger van het anti-pestprogramma Over de Streep van Arie Boomsma. Schijf presenteert de nieuwe versie, die zich niet meer richt op het pesten tussen kinderen, maar op vooroordelen bij volwassenen.

De 36-jarige presentatrice dacht tijdens de eerste dagen van de opnames vaak nog even terug in de auto. "Dat was lastig. Dan zit je in de auto en denk je: jeetje, wat heb ik vandaag weer gehoord." Maar daarna werd het beter. "Ik kon het steeds beter plaatsen."

Schijf werd in de tweede klas van de middelbare school zelf ook gepest, maar het programma heeft geen therapeutische werking op haar gehad. "Dat was ook niet de afspraak. Het draaide bij de opnames niet om mij." Toch heeft ze veel geleerd van Als je me echt zou kennen. "Ik heb tegen de deelnemers gezegd: als jullie open en eerlijk zijn, ben ik dat ook."

Vooroordelen

Aan de hand van de Be The Change-workshops leren de deelnemers vooroordelen tegen te gaan. Daar zegt de actrice en presentatrice zelf ook last van te hebben gehad. "Er bestaan veel vooroordelen over mensen die op televisie komen, maar ik betrap mezelf ook op het hebben van een mening over iemand die ik eigenlijk niet ken."

Schijf noemt een voorbeeld van een workshop met dak- en thuislozen. "Daar was een man met maar drie tanden in zijn mond, hij oogde niet bepaald fris. Als ik hem op straat was tegen gekomen met mijn kind, had ik mijn kind wat dichterbij me gehouden." Ter plekke raakte Schijf met hem aan de praat en merkte ze dat er veel meer achter het uiterlijk van de jongen zat. "Hij was op de goede weg na heel veel leed. Na ons gesprek heb ik hem ook een knuffel gegeven."

Emotioneel

Knuffelen gebeurt vaker in de afleveringen, zegt de presentatrice. "Ik wist dat het emotioneel zou worden. Ik werd enorm geraakt door alle gesprekken."

"Er is een schat aan verhalen als je tijd neemt om iemand te leren kennen."

Ze heeft veel meegenomen uit de verhalen naar haar eigen leven. "Ik betrapte me er op dat ik letterlijk iets zei tegen mijn kinderen dat ook door de Amerikaanse leiders herhaaldelijk gezegd wordt. Dat ging over je kwetsbaar opstellen. Hoe dapper het is als je dat doet."

Schijf hoopt dat meer mensen het programma als een voorbeeld zien. "Als je me echt zou kennen komt eigenlijk op het juiste moment. Onze maatschappij heeft behoefte aan liefde en aandacht voor elkaar."