World Press Photo voor foto van vluchtelingenbaby

Een foto van een vluchtelingenbaby is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar.

Iemand geeft de baby midden in de nacht door een gat in het prikkeldraad aan een man, op de grens van Servië en Hongarije. De onscherpe foto werd gemaakt door de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2015, maakte de jury donderdag bekend in Amsterdam.

In augustus 2015 probeerden vele vluchtelingen de grens over te steken tussen Servië en Hongarije. De man en de baby maakten deel uit van een vluchtelingenstroom tussen het Servische dorp Horgoš en het Hongaarse Röszke. Ze probeerden Hongarije te bereiken voordat het land een hek zou voltooien om de vluchtelingen tegen te houden.

De foto springt eruit ''door de kracht van zijn eenvoud en de symboliek van het prikkeldraad'', zegt juryvoorzitter Francis Kohn.

Kat en muisspel

Richardson bracht vijf dagen met de vluchtelingen door die hij portretteerde. Hij volgde een groep van zo'n tweehonderd mensen die 's nachts probeerden de grens over te steken.

''Ik was vijf uur met ze op pad en we speelden de hele nacht een kat en muisspel met de politie'', zegt Richardson. ''Ik was uitgeput tegen de tijd dat ik deze foto nam. Het was rond drie uur in de ochtend en ik kon geen flitser gebruiken, omdat de politie deze mensen probeerde te vinden. Ik moest het doen met het schijnsel van de maan.''

Volgens een verslaggever van RTL Nieuws werkte Richardson op het moment van de foto niet in opdracht, hij was op eigen initiatief naar Servië gegaan. Het lukte de fotograaf niet de foto te verkopen, hij werd nooit gepubliceerd. Richardson is dan ook verbaasd over de toekenning van de award. 

Andere prijzen

In totaal vielen 41 fotografen in de prijzen, in acht categorieën. Ze komen uit 21 landen. Er zitten geen Nederlanders onder de winnaars. Ook in enkele andere categorieën gingen de foto's over de vluchtelingencrisis en de oorlog in Syrië.

Voor de 59e editie van de meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5775 professionele fotografen bijna 83.000 foto's in. De winnende foto's zijn vanaf 16 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond.

Vorig jaar werd een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint Petersburg de beste foto van het afgelopen jaar. De foto maakte deel uit van een serie over homofobie in Rusland en werd gemaakt door de Deen Mads Nissen.

Lees meer over:
Tip de redactie