Sesamstraat stapt naar ombudsman voor behoud programma

De makers van het programma Sesamstraat zijn naar Nationale ombudsman gestapt om hem te vragen zich hard te maken voor het behoud van het programma.

De acteurs vrezen door de recente verhuizing van Sesamstraat van NPO 1 naar het digitale themakanaal Zappelin Xtra voor de toekomst van het kinderprogramma. 

"Het belang van het educatieve aspect raakt ondergesneeuwd", vertelt actrice Gerda Havertong zaterdag in het AD. "Sesamstraat mag niet verstopt worden."

Havertong vindt het belachelijk dat het programma tegenwoordig op een betaald kanaal te vinden is. "Dat is respectloos naar de kinderen toe." Het programma verhuisde naar het themakanaal omdat het Omroep Max-programma Tijd voor Max tegenwoordig dagelijks om 17.00 uur wordt uitgezonden.

Geen probleem

Een woordvoerder van de NPO noemde de verhuizing destijds "geen groot probleem". Volgens een woordvoerder weten kinderen de weg te vinden naar het themakanaal Zappelin Xtra, wat standaard in het pakket van veel kabelmaatschappijen zit.

Aart Staartjes noemde de verhuizing naar het digitale themakanaal destijds in HP/DeTijd 'vreselijk'. "Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om."

Licentie

De Amerikaanse licentie van het programma loopt in 2017 af. De acteurs zijn bang dat het aflopen van de licentie ook meteen het einde betekent voor het kinderprogramma.

De producenten in de Verenigde Staten van Sesamstraat zien graag dat het programma in Nederland blijft uitgezonden. "We praten regelmatig met de NTR en zien Sesamstraat dolgraag nog eens veertig jaar op tv", aldus vicepresident Maura Regan van moederbedrijf Sesame Workshop tegen het AD.

Sesamstraat is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street, dat in 1969 begon als educatief programma voor kinderen in achterstandswijken.

Behouden

De NPO en de NTR zijn momenteel in gesprek over de toekomst van het populaire kinderprogramma, dat al bijna veertig jaar bestaat. Over deze toekomst willen ze nog niet veel kwijt. "De onderhandelingen over een nieuwe licentie moeten nog beginnen. Wij willen daar niet op vooruitlopen", aldus de NPO.

NTR wil graag het kinderprogramma behouden. "Het hangt van verschillende factoren af. Heeft de NPO ruimte voor Sesamstraat en wil de NTR het maken?"

Een woordvoerder van de Nationale ombudsman kon het bericht zaterdag nog niet bevestigen aan NU.nl.

Lees meer over:
Tip de redactie