'Media-inhoud wordt in Nederland niet door politiek beïnvloed'

In Nederland is geen sprake van politieke beïnvloeding van de media-inhoud. Wel vormt de verhoogde opkomst van ondernemende journalistiek een risico.

Dat zegt Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, donderdag in gesprek met de Volkskrant.

"We signaleren dat er steeds minder aanbieders zijn en dat er steeds meer ondernemende journalistiek is waarbij samenwerking met commerciële partijen wordt aangegaan", aldus De Cock Buning.

"In ons onderzoek van de Mediamonitor hebben hoofdredacteuren van dagbladen en nieuwsprogramma's gezegd dat zij toenemende druk op die onafhankelijkheid ervaren. Daar kijken we heel goed naar."

Polen

In Polen bemoeien regeringspartijen zich sinds korte tijd met de inhoud van de publieke media in dat land. Deze moeten zich bijvoorbeeld minder kritisch over de regering uitlaten.

Volgens de voorzitter staat Nederland zoiets niet te wachten: "Er is geen bewindspersoon die ooit de telefoon zou pakken en een omroepbaas zou zeggen: ik vind dat jouw programma's het VVD-geluid niet genoeg laten horen."

Dekker

Zelfs staatssecretaris Dekker, die pleit voor minder amusement op de Publieke Omroep, heeft volgens De Cock Buning een beperkte actieradius: "Politici mogen over die programma's roepen wat ze willen. Als ze maar niet de telefoon pakken en druk gaan uitoefenen. Sander Dekker gaat niet over die programma's, de NPO bepaalt uiteindelijk."

Lees meer over:
Tip de redactie