Arie Boomsma wist soms niet of The Island verantwoord was

Arie Boomsma heeft zich tijdens de opnames van het survivalprogramma The Island soms afgevraagd of het programma wel verantwoord was.

"Je ziet dat de deelnemers oververmoeid zijn en kramp hebben, omdat ze te weinig drinken. Soms vallen ze ook nog eens flauw", vertelt de 42-jarige presentator in gesprek met NU.nl. "We dachten wel eens: zijn we er op tijd bij als het misgaat?"

In het nieuwe Net5-programma The Island moeten deelnemers op een onbewoond eiland overleven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Expeditie Robinson hoeven deelnemers in The Island geen eliminaties te doorstaan, zijn er geen winnaars en worden er geen prijzen uitgereikt. Er worden ook geen spellen georganiseerd.

Wel bevinden de deelnemers zich in extreme omstandigheden. Zo moeten ze zelf voedsel en schoon water vinden en zichzelf warm houden. 

Het programma is gebaseerd op het Britse versie van The Island dat in 2015 werd bekroond met een BAFTA voor beste realityprogramma van het jaar.

Controverse

Boomsma vroeg zich tijdens de opnames af of het allemaal verantwoord was, maar hij is nu niet meer bezorgd. Ook maakt hij geen zorgen over de mogelijke controverse die over het programma kan ontstaan. "Ik weet dat de deelnemers zelf in staat zijn om achteraf te vertellen dat het programma verantwoord was."

"Ze deden bewust mee aan dit programma en zijn nu ontzettend trots dat ze een maand lang op het eiland hebben overleefd. Het is prachtig om te zien hoe ze de kijkers nu kunnen inspireren. Dus nee, ik ben niet bang voor een discussie. We kunnen het goed verantwoorden, mocht er een discussie losbarsten."

Net5

De overstap die Boomsma maakte van de KRO-NCRV naar de commerciële zender Net5 was voor veel mensen een grote verrassing, maar hij ziet dat zelf niet zo. "Ik heb bij de KRO zes jaar lang mooie dingen kunnen opbouwen. Ik heb veel dingen gemaakt en veel geleerd."

"De reden voor de overstap is dat ik weer met iets nieuws kan beginnen. Net5 is toch in zekere mate ook opnieuw begonnen, met een nieuwe programmering. Daarom is het een mooi moment om te overstappen."

Er was bij de presentator wel enige twijfel. "De KRO was echt een heerlijke plek. Ik zat daar in een warm bad. Ik maakte hele mooie programma's en dat kon ik ook heel lang blijven doen."

"Ik heb er zelf veel aan om een nieuw begin te maken. Zodat ik weer het gevoel heb dat er druk op me staat. Zo blijf ik mezelf ook ontwikkelen."

Maatschappelijk betrokken

Hoewel The Island niet per se een maatschappelijk betrokken programma is, kan Boomsma garanderen dat hij voor de zender ook verhalen over serieuze onderwerpen gaat maken. "Ik ga met de producent van mijn eerdere programma's werken en ik krijg alle ruimte om mee te denken over programma's."

"Het is fijn om nu mijn werkzaamheden te verbreden, met dus bijvoorbeeld The Island. Daarnaast kan ik nu ook online gaan produceren en kan ik meer dingen doen met Vondelgym, Linda TV, ga zo maar door."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie