Koos van Dijk was van plan om de echte criminelen achter de Herman Brood-'fraude' te pakken.

"De grote criminelen hierachter wilde ik pakken", dat vertelt de voormalige manager van Herman Brood woensdagavond in RTL Boulevard.

Het Vara-programma Rambam beschuldigde eerder woensdag de manager ervan dat hij tegen betaling valse schilderijen voorziet van een echtheidscertificaat, maar dat is volgens Van Dijk onjuist.

"Ik dacht dat ik met een bende te maken had, maar het bleek een tv-programma dat gewoon wilde scoren", hij vervolgt dat hij wilde uitzoeken wie de bende achter de fraude was. "Ik dacht: ik heb een spoor nu."

China

Presentatrice van Rambam Linda Hakeboom gelooft de ex-manager van Brood niet. "We wilden nog een stapje verder gaan en zeiden dat we in China iets wilde produceren. We beloofden hem een deel van de winst, daar reageerde hij niet negatief op."

"Hij noemde het een voordeel van iets ver van huis maken." Volgens Rambam spreekt Van Dijk zichzelf dus tegen.

Niet riskeren

Van Dijk geeft aan dat hij zijn 40-jarige carrière niet 'riskeert' voor 300 euro. "Iedereen weet toch dat ik dat niet doe."

Volgens een kunstkenner zijn de werken van Herman Brood gemiddeld tussen de 10 en 25 duizend euro waard. De familie van Brood is op de hoogte van het feit dat de ex-manager echtheidscertificaten uitgeeft.