Sywert van Lienden heeft zijn excuses aangeboden nadat hij dinsdagavond als tafegast bij De Wereld Draait Door abusievelijk verkeerde cijfers over allochtone zedenverdachten opsomde.

In de uitzending, die door 1,5 miljoen mensen werd bekeken, werden de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in Keulen besproken. Ruim tweehonderd vrouwen zouden op het stationsplein zijn aangerand door grote groepen mannen.

Inmiddels is 550 keer aangifte gedaan, waarvan 40 procent vanwege seksuele delicten. Getuigen zeiden vlak na het incident dat de daders een 'Noord-Afrikaans uiterlijk' hadden en stomdronken waren. Later werd bekend dat de Duitse politie 23 verdachten in beeld heeft, waarvan tien asielzoeker zijn.

Van Lienden zei dat "een op de twintig tot een op de dertig" allochtonen verdacht zijn van zedendelicten. Als twintigduizend vluchtelingen Nederland binnen komen, dan zouden daar volgens Van Lienden tienduizend zedendelinquenten tussen zitten. Van Lienden noemde de cijfers "een ongemakkelijke waarheid".

Risico's

De oud-voorzitter van studentorganisatie LAKS baseerde zich op een onderzoek uit 2008, maar haalde abusievelijk gegevens door elkaar en gaf na de uitzending toe dat hij er "een 0" naast zat.

In die latere reactie stelt Van Lienden dat er in het debat over de vluchtelingenstroom "de risico's goed in de gaten gehouden" moeten worden.

"Met meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen in Europa doet het ertoe of er een verhoogde kans is op dit risico (potentieel zo'n vierduizend zedenverdachten extra - ik zat er in de uitzending geloof ik een 0 naast)."

Fout groter

Tom van der Meer, politicoloog van de Universiteit van Amsterdam, meent op Twitter echter op dat de fout groter is dan Van Lienden toegeeft. Volgens Van der Meer klopt het niet dat één op de twintig tot dertig migranten zedenverdachte is.

Uit de studie zou namelijk blijken dat het gaat om 1 op de 370 (Antillen), 1 op de 700 (Midden-Oosten) en 1 op de 1.000 (Turken).

Van Lienden reageert in een reactie op Van der Meer: "Zoals in blog staat: grafiek 1 en 2 verwisseld. Mijn fout. Geef ik direct toe."

De Wereld Draait Door

Van Lienden bood woensdagavond ook zijn excuses aan in De Wereld Draait Door. "Gewoon een domme uitspraak. Mijn excuses aan de onderzoekers en ook aan de asielzoekers die zich misschien door mij gestigmatiseerd voelen. Ik hoop dat het debat niet verstomt."