Sportjournalist NU.nl verkozen tot talent van het jaar

Journalist Michel Abbink van NU.nl is maandag verkozen tot grootste sportjournalistieke talent van het afgelopen jaar.

Een vakjury van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en platform SPORTNEXT koos de 29-jarige Abbink uit tien genomineerden.
 
De jury prijst de geboren Winterswijker om onder meer zijn veelzijdigheid. "Daarbij tekent de jury meteen aan dat we hebben gezocht naar een sporttalent dat past in de grote veranderingen die plaatsvinden in de sportjournalistiek. De nieuwe lichting moet niet alleen uitmuntend kunnen schrijven, maar tevens op vele borden tegelijk kunnen schaken."

En Abbink kan dat volgens de jury als geen ander. "Hij wordt gekenmerkt door een wonderbaarlijke feitenkennis op sportgebied. Die deelt hij op zowel website NU.nl als via zijn Twitteraccount @sportzeloot, waarmee hij met 11.295 volgers een van de populairste sporttwitteraars is."

"Abbink is naar het oordeel van de jury het prototype van de sportverslaggever in de nieuwe wereld van de digitale en sociale media, een voorbeeld voor een aankomende generatie."

Sportjournalist

In de categorie 'Sportfoto van het Jaar' heeft fotograaf Koen Suyk gewonnen met zijn foto van een Engelse hockeyster in actie.

De sportjournalist van het jaar is Marco Knippen, die schrijft voor het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander en Noordhollands Dagblad.

Volgens de NSP had Knippen een "internationale primeur over het bestaan van een lijst met atleten met verdachte bloedwaarden."

"Op die lijst staan duizenden atleten waarvan 71 Nederlandse. Daaruit bleek ook dat complete Olympische podia in het verleden uit louter dopingzondaars bestond."

NSP stelt dat Knippen hierover schreef "voor de lawine aan dopingnieuws uit atletiekkringen naar buiten brak". "Zijn artikelen waren van internationaal niveau en dat voor een man die voor velen verstopt in de regio zijn artikelen produceerde", stelt de NSP.

Tip de redactie