Sean Penn interviewde voortvluchtige drugsbaas 'El Chapo'

Sean Penn heeft maanden geleden in het geheim een interview gehouden met de toen nog voortvluchtige drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán. De acteur speelde daardoor mogelijk een rol bij de latere aanhouding van Guzmán.

De acteur deed dat voor het blad Rolling Stone.

Op een foto op de site van het blad is te zien hoe Penn en Guzmán elkaar de hand schudden. Op de drugsbaron was toen al maanden een enorme klopjacht bezig.

Het interview tussen de twee zou in oktober hebben plaatsgevonden in een jungle in Mexico. In het zeven uur durende interview vertelt Guzmán onder andere dat hij zelf al twintig jaar geen drugs heeft gebruikt. Ook vertelt de drugsbaron hoe hij in de drugswereld terecht is gekomen.

"Toen ik 6 jaar oud was verkocht ik al blikjes frisdrank en sinaasappelen. Op mijn 15e begon ik met het telen en verkopen van marihuana. Zo is alles begonnen", aldus Guzmán. "Nu verkoop ik meer heroïne, amfetaminen, cocaïne en marihuana dan wie dan ook in de wereld. Ik heb een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten."

Mexicaanse autoriteiten melden dat het interview van Penn met Guzmán uiteindelijk heeft geleid tot zijn arrestatie. Door het interview kon de politie El Chapo lokaliseren en uiteindelijk arresteren.

Videointerview

Op de vraag van Penn hoe de drugsbaron zichzelf zou omschrijven zegt hij: "Ik ben een persoon die geen problemen zoekt, op wat voor manier dan ook". Guzmán ziet zichzelf niet als een gewelddadig iemand. "Het enige wat ik doe is mijzelf verdedigen, meer niet. Maar begin ik ooit zelf met het maken van problemen? Nooit."

Penn maakt de vergelijking tussen Guzmán en Pablo Escobar, een van de grootste drugsbaronnen ooit. Escobar stierf in een vuurgevecht met de politie. Op de vraag hoe Guzmán zijn einde ziet zegt hij: "Op een dag ga ik dood, maar ik hoop dat ik sterf door een natuurlijke dood."

'El Chapo' beloofde de acteur op een later moment nog meer vragen te beantwoorden, maar tot een nieuw gesprek kwam het niet. Penn stuurde de vragen uiteindelijk op, waarna Guzmán reageerde in videoboodschappen. Volgens het blad maakte dat kritisch doorvragen onmogelijk. Het zou vermoedelijk wel gaan om het eerste interview dat Guzmán ooit heeft gegeven.

De drugsbaron stelde in de videoboodschappen onder meer dat zijn aanhouding niets zou bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid drugs in de wereld. "De dag dat ik niet meer besta, neemt de drugssmokkel op geen enkele manier af."

Video: Eerste minuten interview drugsbaron 'El Chapo'

Ontsnapping

Op 12 juli ontsnapte de drugsbaron uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Hij werd op 9 januari gearresteerd. De drugsbaron probeerde voor de arrestatie te vluchten door een rioolbuis toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen hij in een auto probeerde te stappen.

'El Chapo' stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Lees meer over:
Tip de redactie