'Kardinaal Eijk zorgde voor ontslag hoofdredacteur parochieblad'

Het rooms-katholieke kerkblad Martinus Magazine beschuldigt kardinaal Eijk ervan dat hij er zelf voor heeft gezorgd dat de hoofdredacteur Werend Griffioen afgelopen maand werd ontslagen.

Dat staat in het hoofdredactioneel commentaar van het blad, schrijft RTV Utrecht vrijdag.

De hoofdredacteur schreef afgelopen november een kritisch artikel dat bij de kardinaal verkeerd viel. Volgens hem is er sprake van het monddood maken van betrokken kerkgelovigen. Bestuursvoorzitter Ton Huitink van de Martinusparochie werd vervolgens bij het aartsbisdom op het matje geroepen.

"Huitink kwam terug met de boodschap dat ik moet weg moet. Daarna is het met het bestuur van de parochie gesproken, waarna de conclusie was dat mijn functie niet gehandhaafd kon worden", vertelt Griffioen.

Vertrouwen

Er is nagedacht over een tussenoplossing, door hem bijvoorbeeld een functie als eindredacteur te geven, maar daar heeft Griffioen voor gepast. "Mijn vertrouwen is diep geschonden."

Het aartsbisdom van Eijk laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat het vertrek van de hoofdredacteur een keuze van het blad zelf is geweest en niet van de kardinaal.

Tip de redactie