Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein vond het pijnlijk om zelf onderdeel te zijn van het nieuws, toen naar buiten kwam dat etentjes met een ambtenaar gedeclareerd waren op de kosten van de overheid.

Dat zegt hij tijdens een interview met de Volkskrant vrijdag.

De bonnen van drie etentjes met Kleins oud-collega Stephan Koole werden ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Dat had niet mogen gebeuren", aldus Klein tegen de krant.

"We zijn bevriend, maar spraken elkaar ook om professionele redenen - hij was tot voor kort woordvoerder van het ministerie van VWS", aldus Klein. "Sommige gesprekken beschouwden we als functioneel."

Onderzoek

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws kwam de bonnetjes van Klein tegen tussen de VWS-declaraties. "Dat was onhandig, ik ben nota bene de aanvoerder van de club die dit zo'n belangrijk onderwerp vindt. Ik viel in mijn eigen zwaard."

Klein maakte de beslissing om het nieuwsitem uit te zenden. "Het was pijnlijk zelf onderdeel te zijn van het nieuws, dit had niet mogen gebeuren. Maar als we van anderen verlangen dat ze fouten toegeven, moeten we daarin zelf niet kinderachtig zijn."

Gedragsregels

De declaraties kwamen naar voren in september in het onderzoek van RTL Nieuws naar het onjuiste declaratiegedrag van topambtenaren.

De hoogste rekening bedroeg 190 euro. Met deze drie rekeningen hebben ze de "interne gedragsregels van RTL Nieuws, dan wel morele gedragsregels met voeten getreden", aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.