Sjuul Paradijs, oud-hoofdredacteur van De Telegraaf, gaat overheden, bedrijven en organisaties helpen hun eigen nieuwskanaal op te zetten.

Samen met Jan-Kees Emmer, voormalig digitaal hoofdredacteur van De Telegraaf, heeft hij daarvoor het bedrijf Trusted Media opgericht.

De positie van klassieke uitgeverijen komt volgens Paradijs en Emmer ''zwaar onder druk'' te staan door de sterke opkomst van sociale media. ''In navolging van de Verenigde Staten gaan overheden, bedrijven, merken, politieke partijen en instellingen als het Koninklijk Huis in recordtempo hun eigen journalistieke media opbouwen.''

Videokanaal

Paradijs noemt als voorbeeld een politieke partij die een eigen videokanaal begint. ''Als PvdA-leider Diederik Samsom zijn aftreden bekendmaakt, doet hij dat via PvdA-tv.'' Hij denkt niet dat de onafhankelijkheid in het geding komt als bedrijven en organisaties hun eigen nieuwsvoorziening verzorgen. ''Als je niet alles vertelt, wordt je niet serieus genomen.''

Paradijs stapte in mei plotseling op bij De Telegraaf, waarvoor hij 29 jaar had gewerkt. Zijn vertrek was naar verluidt het gevolg van een verschil van inzicht over de koers van De Telegraaf.