Géza Weisz is ziek. De 29-jarige acteur heeft daarom zijn deelname zaterdag aan de Nationale IQ Test bij RTL4 moeten afzeggen, meldt een woordvoerder van de zender.

In de plaats van Weisz komt Oscar Aerts.

De GTST-acteur en Expeditie Robinson-deelnemer zal plaatsnemen naast de zeven andere BN'ers die hun intelligentie laten meten. Dat zijn tatoeëerder Henk Schiffmacher, wielrenster Marianne Vos, cabaretier Klaas van der Eerden, presentatrice Linda Hakeboom, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, stylist Manon Meijers en Radio 538-dj Jeroen Nieuwenhuize.

Verder doen vijf publieksgroepen mee, onder wie advocaten, juffen en 'de blondjes'.

Commercieel

Na vijftien jaar bij BNN is het livespelprogramma dit keer voor het eerst bij de commerciële zender te zien.

De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge. Zij maakten de IQ-test al voorafgaand aan het programma. Beiden scoorden een bovengemiddeld IQ. Van Erven Dorens heeft een IQ van 119, Van Koningsbrugge behaalde een score van 125.

In 2012 haalde Dolores Leeuwin, bekend van het Klokhuis en het Sinterklaasjournaal, de hoogste score bij de BN'ers met 159 IQ-punten.

Bonnie St. Claire

In 2007 ging de twijfelachtige eer van de laagste score naar Bonnie St. Claire. Zij scoorde een IQ van 52, dat normaliter geldt voor mensen met een verstandelijke beperking.