Hoofdredacteur van het NOS Nieuws Marcel Gelauff vindt de vliegramp in Oekraïne de meest pregnante nieuwsgebeurtenis van de afgelopen twaalf jaar.

Dat zegt hij in een interview met NRC zaterdag.

Gelauff werkt nu twaalf jaar in de hoofdredactie van het NOS Journaal. In die tijd vindt hij de ramp met de MH17 "zonder twijfel" de meest pregnante nieuwsgebeurtenis. Vlucht MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in rebellengebied Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Hij vindt de nieuwsgebeurtenis vooral zo belangrijk omdat er zoveel Nederlanders bij betrokken waren. Ook het conflict tussen Oekraïne en Rusland maakte de gebeurtenis betekenisvol. "Er zat ook duidelijk een element van Koude Oorlog in", aldus Gelauff.

Dichtbij

"Dat bracht het voor mijzelf heel dichtbij. Mijn vader zei altijd: ‘bedenk wel dat de Amerikanen ons gered hebben van de Russen’. Die combinatie maakte het voor mij heel indringend. En dan daarna die dagen van nationale rouw, en de aankomst van die kisten."

De live uitzending van de aankomst van de kisten "moest absoluut goed gaan", zegt Gelauff. "Dan sta je daar in de regiekamer… je ziet dat de camera het eerste vliegtuig in beeld krijgt…. Vervolgens zie je dat beeld inderdaad op alle netten verschijnen. En ja, dan komen heel even de tranen. Door de aard van de gebeurtenis zelf, maar ook door de inzet van al die collega’s , die stress… En dat dat dan lukt…. Dat was een onvergetelijk moment."