De verhalen uit de Donald Duck lopen parallel aan het 'echte leven'. De redactie van het blad grijpt regelmatig terug naar oude, vergeten woorden. "We zijn constant op zoek naar synoniemen", zegt hoofdredacteur Joan Lommen tegen NU.nl.

"Wij vertellen verhalen en daarin moet een conflict zijn. Dat gaat vaak over goed en kwaad", legt Lommen uit. Daar horen wel eens stevige woordenwisselingen bij. "Maar altijd netjes."

Daarom grijpt de redactie van het  blad regelmatig terug naar vergeten woorden. "Je wil niet vijf keer achter elkaar boef of gevangenis schrijven. Dus lees je bij ons over schobbejakken, snoodaards, de petoet en het cachot."

Lommen benadrukt het belang van oude woorden bij de nieuwe generatie. "We gaan nauwkeurig om met ons taalgebruik en we houden van oude woorden". Woorden die in Radio 1-programma De Taalstaat 'vergeetwoorden' worden genoemd. "We gaan dan ook allerlei woorden uit het Vergeetwoordenboek het komende jaar adopteren", vertelt Lommen.

Beledigingen

Op 4 januari maakt het weekblad het winnende woord van de Verkiezing van het Leukste Woord uit Duckstad bekend. Het favoriete Duck-woord van de hoofdredacteur is 'verfomfaaien'. "En we houden op de redactie ook van de uitdrukking 'de rapen zijn gaar', maar we houden wel in de gaten dat het niet te vaak wordt gebruikt."

Beledigende woorden komen het blad niet in. "Zodra we op dat terrein brieven of mailtjes krijgen, gebruiken we het woord niet meer." Zo wordt termen als 'donders' en 'bliksems' niet meer gebruikt. "Dat is afgeleid van de Germaanse God Wodan en daar kregen we ook brieven over. We zijn een vrolijk weekblad en willen lezers niet voor het hoofd stoten."