De eindstand van de 3FM-actie Serious Request 2015 is ruim 7,5 miljoen euro. Dat bedrag is aanzienlijk lager dan voorgaande jaren: vorig jaar werd er 12 miljoen euro opgehaald en in 2013 ruim 12,3 miljoen euro.

3FM-dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering verlieten donderdagavond rond 21.00 uur het Glazen Huis in Heerlen, waar zij zes dagen doorbrachten. 

De 3FM-dj's draaiden in het Glazen Huis verzoeknummers tegen betaling en in het hele land werden acties georganiseerd om geld in te zamelen voor de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar samen met het Rode Kruis aandacht voor vraagt.

De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

De drie dj's lieten zich vorige week vrijdag vrijwillig opsluiten in het Glazen Huis op het Pancratiusplein in Heerlen door de Britse singer-songwriter James Morrison en Ilse DeLange. De deur werd donderdagavond weer opengedaan door diegene die tijdens een Serious Request-veiling het hoogst had geboden voor deze handeling.

Rabbering reisde met het Rode Kruis naar Syrië om met eigen ogen te zien waar Serious Request dit jaar om draait. Voorgaande jaren bracht Eric Corton, die vertrokken is bij 3FM, het doel van de actie in beeld (en geluid). NU.nl reisde in het kader van Serious Request in november naar Congo en sprak daar onder meer met ex-kindsoldaten. 

Serious Request 2015

3FM-dj's Michiel Veenstra, Paul Rabbering, Giel Beelen en Frank van der Lende vieren feest op het podium. © ANP
De eindstand van de 3FM-actie Serious Request 2015 is ruim 7,5 miljoen euro. © ANP
3FM-djs Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen verlaten het Glazen Huis in Heerlen. © ANP
Typhoon treedt op tijdens de finaledag van het Glazen Huis van 3FM Serious Request. © ANP
Dotan treedt op tijdens de finaledag van het Glazen Huis van 3FM Serious Request. © ANP
Publiek op het Burgemeester van Grunsvenplein tijdens de finaledag van het Glazen Huis van 3FM Serious Request. © ANP
3FM djs Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen zaten in totaal zes dagen en nachten in het Glazen Huis. © ANP
Ronnie Flex en Lil Kleine konden niet ontbreken op de laatste dag van het Glazen Huis. © ANP
Ook Lucas Hamming trad op. © ANP
De Nederlandse zangeres Rikki Borgelt van Ronde treedt op tijdens de finaledag van het Glazen Huis. © ANP
Het plein in Heerlen, waar het het Glazen Huis staat, stroomde elke avond vol met mensen. © ANP
De dj's met Lee Towers en Frank van der Lende met een tussenstand voor Serious Request. © ANP
Frank van der Lende (links) en Giel Beelen met een veiling item in het Glazen Huis. © ANP
Na één dag bedroeg de tussenstand €1.218.037. © NU.nl/Stan Keulen
Jan Smeets en Dj Wijnand Speelman doen een bingo met het publiek in het Glazen Huis. © ANP
De Staat treedt op in het glazen huis in Heerlen. © ANP
Giel Beelen voltrekt een huwelijk in het Glazen huis. © ANP
Giel Beelen en Domien Verschuuren doen mee aan het Limburgs kwartiertje in het Glazen Huis. © ANP
Ook op de laatste dag van Serious Request nog veel enthousiastelingen die een bijdrage leverden voor het goede doel. © NU.nl/Karen van Keeken
In 2004 was de eerste editie van Serious Request. © ANP

Reacties

Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis, dat het opgehaalde geld zal verdelen, is heel blij met het geld. "Het is geen wedstrijd", zegt hij. "Het is serieus geld, waar we zoveel moois mee kunnen doen voor de kinderen. Elke euro telt. Dit is een prachtig bedrag."

Beelen dankte iedereen voor alle steun. "Zonder jullie had dit nooit gelukt", aldus de 3FM-dj. Voormalige bewoners van het Glazen Huis Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg geven aan trots te zijn op hun oud-collega's.

Video: Afsluiting Serious Request 2015

Dotan

Dotan, Typhoon, Ronnie Flex & Lil' Kleine, Lucas Hamming, Rondé en Nielson verzorgden donderdag de optredens op de slotdag van Serious Request. 

Het bedrag dat op kerstavond werd gepresenteerd is een schatting, gebaseerd op toezeggingen in de actieweek en ervaringen uit het verleden. Vorig jaar presenteerden de 3FM-dj's een 'eindstand' van 12,38 miljoen euro. Het Rode Kruis stelde die opbrengst naar beneden bij tot 12 miljoen euro.

3FM begon in 2004 met de actie en haalde toen ruim 900.000 euro op. De eerste drie jaar stond het glazen huis in Utrecht, daarna op diverse locaties in Nederland. In 2016 bouwt 3FM zijn bekende Glazen Huis in de week voor kerst op in Breda.