De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderstreept het belang van diversiteit op haar zenders in een reactie op de kritiek die de omroep kreeg op haar recente kerstvideoboodschap, die volgens critici 'te wit' zou zijn.

"In de kerstpromo gaat het over de programma's die met kerst te zien zijn. Natuurlijk is er meer bij de NPO te zien dan alleen de kerstprogrammering", zegt een woordvoerster van de NPO desgevraagd tegen NU.nl.

In het filmpje van 1 minuut en 6 seconden passeren de belangrijkste presentatoren, cabaretiers en artiesten die in 2015 door de NPO werden belicht de revue. De kijker ziet onder meer André van Duin, Claudia de Breij, fragmenten van Heel Holland Bakt en beelden van een concertpubliek op een plein. 

Kritiek

De boodschap van de video luidt: Kerst vieren we samen, maar daarmee zorgde de omroep voor veel kritiek. De video toont namelijk alleen blanke mensen. Een onjuiste afspiegeling van de maatschappij, vonden onder andere de Volkskrant en NRC.

De NPO lijkt zich in de reactie niet te verantwoorden voor de samenstelling van het spotje, maar spreekt wel duidelijk uit dat diversiteit op de zenders erg belangrijk wordt gevonden. Deze diversiteit moet volgens de omroep "nog meer een natuurlijk onderdeel worden van onze programmering".

"Onze gesprekken met omroepen gaan hier ook over en we gaan dit sterker meewegen bij de keuze voor programma's."

De NPO lijkt hiermee al voorzichtig te zijn begonnen. Op woensdagavond wordt het radioprogramma Dit is de Dag eenmalig door een 'zwarte gastredactie' gemaakt