De Amsterdamse politiewoordvoerder en tevens Wie is de Mol?-deelneemster Ellie Lust wordt vaak voor spelprogramma's gevraagd, maar zegt vaker nee dan ja.

Zo is ze in het verleden al eens voor De Slimste Mens gevraagd, vertelt ze in gesprek met NU.nl. "Ik heb daar tot nu toe 'nee' tegen gezegd. Ik denk niet dat je tegen alle programma's 'ja' moet zeggen. Dat is het belangrijkste, denk ik."

De politiewoordvoerder is te zien als een van de kandidaten van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? en dat heeft bij sommige mensen vraagtekens gezet. Lust had die vraagtekens in eerste instantie ook, toen ze voor het programma gevraagd werd. "Ik wil geen afbreuk doen aan mijn betrouwbaarheid als politiewoordvoerder."

Andere orde

Voor de politiewoordvoerder is Wie is de Mol? echter van een andere orde. "Samen met mijn chef Jeroen Ranzijn hebben we de voors en tegens besproken en toch besloten het te doen. Rik van de Westelaken is daarin voor ons maatstaf geweest. Rik kan in zijn rol als nieuwslezer geen afbreuk doen aan zijn geloofwaardigheid en ik in mijn rol als politiewoordvoerder ook niet."

"Wie is de Mol? is wel een programma waarin je in je broekje en shirtje door een warm land loopt te rennen. Dat beeld is per definitie een heel ander beeld dan dat mensen van je gewend zijn. Dat is bij Rik zeer goed gelukt. En ja, het is Wie is de Mol?, dus dat was ook een kwestie van gunnen."

Politicus

Lust gunt het iedereen onderdeel uit te maken van het programma. "Voor sommige mensen zou het ook goed zijn. Zo'n deelname kan je ook wat menselijker maken. Denk aan een politicus; ik denk dat het best leuk is om mensen uit hun keurslijf te halen."

Daarom vindt ze het fijn dat mensen haar nu ook in Wie is de Mol? zien. "In het programma zien mensen mij lachen", vervolgt ze. "Wanneer je mij op televisie ziet is het namelijk nooit leuk, want het gaat altijd over een ernstige situatie of een lopende zaak waarbij een ernstig delict is gepleegd. Nu kunnen mensen een andere kant van mij zien, al vind ik dat tegelijkertijd ook spannend.”