Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bas Haan

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan verkozen tot journalist van het jaar

Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan is door het journalistieke vakblad Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar 2015.
Door NU.nl

Dat heeft de redactie van het blad maandag bekendgemaakt. 

Haan krijgt de prijs voor zijn primeurs over de Teeven-deal. Hij haalde de deal en de informatie die daarbij hoorde boven water in maart 2015. De zogenoemde Teeven-deal van 4,7 miljoen euro met drugshandelaar Cees H. leidde in maart tot het vertrek van Teeven als staatssecretaris.

"De jury van de Journalist van het Jaar bekroont Haan vanwege zijn enorme vasthoudendheid, zijn zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek", aldus Villamedia. "Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot."

Waarheid

Haan is blij met de prijs en is dankbaar dat Nieuwsuur "dit soort tijdrovende journalistiek mogelijk maakt". "In dit geval wilden de bewindslieden de beeldvorming het van de waarheid laten winnen. Dat is niet gelukt," aldus Haan.

Vorig jaar ging Olaf Koens er met de eer vandoor. In de jaren daarvoor wonnen onder andere Rob Wijnberg (2013), Hans Jaap Melissen (2012), NU.nl-journalist Brenno de Winter (2011), Antoinette Hertsenberg (2009) en Joris Luyendijk (2006) de vakprijs al eens.

Aanbevolen artikelen