Radio-dj Paul Rabbering reisde onlangs met het Rode Kruis naar Syrië om met eigen ogen te zien waar 3FM Serious Request dit jaar om draait. 

Dat maakt dat hij vrijdag naar eigen zeggen "extreem gemotiveerd" het Glazen Huis in Heerlen ingaat. "Het is bijna een persoonlijke missie de actie tot een succes te brengen."

Voorgaande jaren bracht Eric Corton de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar geld voor inzamelt, in beeld (en geluid). Nu hij weg is bij NPO 3FM, neemt Rabbering deze editie de taak op zich. 

Hij doet dat samen met collega-dj Wijnand Speelman, die naar Congo ging. De opbrengst van Serious Request gaat dit keer naar kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden, die weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling.

Bijzonder

De dj omschrijft de reis als "heel indrukwekkend". "Van tevoren had ik er wel over nagedacht hoe het zou zijn. Je hoort hier al die verschrikkelijke dingen. Het was dan ook bijzonder te zien dat niet overal oorlog is. Het is er wel en mensen lijden er ook onder, maar wat me het meest raakte is de ongelofelijke kracht die Syriërs hebben om vooruit te gaan."

Zo sprak de dj, die het Glazen Huis samen met Giel Beelen en Domien Verschuuren bemant, met een 12-jarig meisje dat midden in de nacht uit haar huis moest vluchten voor een mortiergranaat. "Ze zit al drie jaar in de opvang en was zo blij met het schooltasje dat ze kreeg van het Rode Kruis. Je ziet dan om je heen al die kogelgaten, maar ondanks alles blijven de mensen toch krachtig." 

Hoewel oorlogsgebieden vanwege de vluchtelingenproblematiek momenteel volop in de actualiteit zijn, hoor je volgens de dj weinig over degenen die achterblijven. "Zij kunnen niet vluchten omdat ze het geld niet hebben of niet weg willen. Onze hulp is daarom heel hard nodig."

Trots

Het Glazen Huis staat dit jaar voor het eerst in Limburg. "Limburgers zijn heel trots op hun mooie provincie. Ik verwacht dan ook dat heel Limburg, net al de rest van het land, vol voor Serious Request gaat." Een voorspelling voor de opbrengst durft de dj nog niet te doen. "Het is elk jaar spannend, maar ik vertrouw op Nederland."

Tijdens de zes dagen in de mobiele studio maken de dj's 24 uur per dag radio en televisie zonder dat ze daarbij eten. Rabbering, die zich voor de derde keer laat opsluiten, bereidt zich daar nu al op voor. "Het is verstandig om nu al te minderen met suiker en de zoetigheid van de decembermaand over te slaan. Als ik dat niet doe, krijg ik zo'n harde klap. Dat is niet makkelijk, maar ik wil me straks volledig kunnen focussen op de actie."