De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is woensdag door Time Magazine verkozen tot 'persoon van het jaar'.

De 61-jarige Merkel krijgt de titel door haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone.

"Ze vraagt meer van haar eigen land dan andere politieke leiders doen. Ze heeft de grenzen van Duitsland opengesteld aan duizenden migranten, daar waar andere landen de toegang weigerden," aldus Time.

Onder de genomineerden waren onder meer de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Caitlyn Jenner, de Iraanse president Rouhani en de Russische president Poetin.

Controversieel is ook dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamtische Staat (IS) kans maakte op de titel. Hij heeft uiteindelijk de tweede plek gehaald in de lijst van Time. Trump werd derde. 

Lindbergh

De benaming werd door het Amerikaanse magazine voor het eerst toegekend in 1927 aan de luchtvaartpionier Charles Lindbergh. In 1938 ging de titel naar Adolf Hitler. Ook Josef Stalin werd twee keer tot Time's Person of the Year gekozen, net als vrijwel iedere Amerikaanse president sindsdien.

Vorig jaar werden hulpverleners in de strijd tegen ebola persoon van het jaar. In 2013 was dat paus Franciscus.

Merkel is de vierde vrouw die persoon van het jaar is geworden, Wallis Warfield Simpson (1936), koningin Elizabeth (1952) en Corazon Aquino gingen haar voor.

Video: Time kiest persoon van het jaar

Time kiest Merkel tot persoon van het jaar
Time kiest Merkel tot persoon van het jaar