Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

The New York Times spreekt zich uit tegen vuurwapenverkoop

Voor het eerst in bijna honderd jaar opent de The New York Times zaterdag met een hoofdredactioneel artikel. Onder de kop "Maak een eind aan de wapenepidemie in Amerika" roept de krant op een eind te maken aan de vrije verkoop van grote vuurwapens in Amerika.
Door ANP

"Het is een morele schande en een nationale blamage dat burgers wapens kunnen kopen waarmee mensen gewelddadig en efficiënt kunnen worden gedood", aldus de The New York Times.

"Het is oorlogstuig, dat in de markt wordt gezet als handig hulpmiddel voor macho eigenrichting." De krant vindt dat dergelijke automatische wapens verboden moeten worden.

Aanleiding voor het hoofdreactionele artikel is de schietpartij van woensdagavond in San Bernardino, waar veertien mensen op een personeelsfeest werden doodgeschoten met wapens die gewoon in de winkel te koop waren.

Wekelijks

Grote schietpartijen, 'mass shootings', zijn in de Verenigde Staten aan de orde van de dag. Vrijwel elke week is ergens in het land een schietpartij waarbij meerdere doden vallen.

"Onze gekozen leiders zeggen een gebed op voor de slachtoffers en vervolgens verwerpen ze de meest simpele inperking van massamoordwapens", aldus de krant. "Ze leiden ons af door het woord terrorisme in de mond te nemen. Maar laten we eerlijk zijn: deze massale schietpartijen zijn allemaal terreurdaden."

The New York Times vindt dat het land de komende presidentsverkiezingen moet aangrijpen om te laten zien dat "Amerika zijn beschaving nog niet kwijt is".


Lees meer over:
wapenwet VS

Aanbevolen artikelen