Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onduidelijk of Dieuwertje Blok Sinterklaasjournaal blijft doen

Het is nog niet duidelijk of Dieuwertje Blok de komende jaren het Sinterklaasjournaal blijft presenteren. Blok zei onlangs in Trouw dat de Pieten tijdens het sinterklaasfeest niet meer zwart moeten zijn.
Door ANP

De bedenker en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, Ajé Boschhuizen, zegt zaterdag in het AD dat daar nog eens uitgebreid over gesproken moet worden met Blok, "als alle drukte voorbij is".

"Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af", zei Blok halverwege november.

Boschhuizen noemt die uitspraak slecht getimed. Ook als Blok het programma niet meer presenteert, blijft het programma bestaan, zegt hij.

Agressief

Het debat wordt zo "agressief en ongenuanceerd" gevoerd, dat Blok ervan wakker ligt, vertelde ze in november. Zwarte Piet abrupt afschaffen, vindt de presentatrice geen goed idee.

"Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet", zei ze toen.

Traditie

Eindredacteur Boschhuizen zegt Zwarte Piet in het Sintjournaal pas af te schaffen als de samenleving daar klaar voor is. "Ik maak binnen de publieke omroep een familieprogramma over een diepgekoesterde traditie. En dat betekent dat ik een grote verantwoordelijkheid heb om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. En dat zal ik doen ook."

De 58-jarige Blok presenteert het Sinterklaasjournaal al vanaf het begin, dat was in 2001.

Aanbevolen artikelen