Joost Prinsen heeft voor het meest recente seizoen Met het mes op tafel opnieuw afgezien van de presentatie. Voor de presentator woog de vreugde van de baan niet meer op tegen de moeite die hij er in moest steken.

"Ik ben 73 jaar oud en dat ga je merken", aldus Prinsen in gesprek met De Telegraaf.

Voor de presentatie van het programma had hij soms drie tot vier opnames per dag, waarbij hij alle vragen moest redigeren en de kandidaten goed moest leren kennen. "Doen alsof je een programma zomaar uit je mouw schudt, kan alleen als je tot in de puntjes bent voorbereid."

"De vreugde van het eenmaal aan tafel zitten en een mooie uitzending maken woog op een gegeven moment niet meer op tegen alle moeite die ik in de voorbereiding moest stoppen."

Waardige opvolger

In Herman van der Zandt, die in 1998 al eens meedeed aan het programma als kandidaat, ziet Prinsen een waardige opvolger. Zeker in de tijd dat zijn echtgenote ziek was gaf hem dat een opgelucht gevoel.

"Juist in die tijd zag ik het programma met mijn opvolger regelmatig, en begon ik echt te beseffen: 'dit is een geschenk uit de hemel'. Hij doet het goed, ik stop ermee."