Roger Williams, de man die voor CNN de korte documentaire Blackface over Zwarte Piet maakte, heeft doodsbedreigingen ontvangen.

Dat vertelde hij maandag in RTL Late Night.

"Ik ben overdonderd door alle reacties" vertelde hij. "Ik kreeg hatemail en ik werd bedreigd met de dood. Ik heb duidelijk een open zenuw geraakt."  In brieven die de regisseur ontving werd hij onder meer een "zwarte aap" genoemd. "Dat is racisme. En racisme is hoe dan ook verkeerd."

Williams wilde met zijn korte documentaire, die vanaf zondag online te zien is, iedereen buiten Nederland laten zien wat voor traditie Zwarte Piet is. "In Amerika kent men dit niet", legde hij uit. "Maar Nederlanders weten blijkbaar ook niet dat de gekleurde gemeenschap in Nederland ook tegen Zwarte Piet is."

Geen kostuums

Als Sinterklaas een kinderfeest is, zoals voorstanders menen, dan zou het ook een feest voor donkere kinderen moeten zijn, vindt de maker van de film. "En niet alleen voor blanke kinderen. Er wordt nu een superioriteit neergezet, en dat is verkeerd. Mijn huid en haar zijn geen kostuum, daar moet geen loopje mee worden genomen. Het is een stereotypering en onze afkomst wordt er belachelijk mee gemaakt."

Het blijft Williams verbazen dat Nederlanders geen link zien tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden. 

Video: Blackface - Trailer

Blackface - Trailer
Blackface - Trailer

Pietenschmink

"Slavernij is verweven met de Nederlandse historie", zei de regisseur in RTL Late Night. "Iedereen in het buitenland ziet dat, maar in Nederland willen mensen het niet zien. Zelfs Donald Trump zou zijn gezicht niet zwart durven maken, en dat is een grote racist."

Die laatste uitspraak deed de Amerikaanse filmer in een reactie op een quote van premier Mark Rutte, die tijdens een persbijeenkomst stelde dat hij de pietenschmink er altijd zo lastig af krijgt.