Humberto Tan ontvangt maandagavond Roger Williams, de maker van de Zwarte Piet-documentaire Blackface, in RTL Late Night. De presentator roept zijn publiek op om te "luisteren naar Williams verhaal en argumenten".

Sinds afgelopen zondag is de korte documentaire op de website van CNN te zien. In Blackface wordt geprobeerd de traditie van Zwarte Piet aan internationale kijkers uit te leggen. 

Williams zei eerder tegen NRC dat hij hoopt dat Nederlandse kijkers zich zullen generen.

Twee opties

Volgens Tan heeft de kijker echter twee opties: "We kunnen wegkijken en hem (Williams, red.) bij voorbaat wegzetten als 'zeurpiet' of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten."

"Ik kies vol overtuiging voor het tweede. Wijzen op misstanden in zijn eigen land ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over gevoelige thema's in eigen land", zegt Tan op de Facebookpagina van RTL Late Night.

"Zwarte Piet bijvoorbeeld. Spanjaarden hebben ook tradities waar zij vol overtuiging voor kiezen, maar waar de wereld gelukkig iets van vindt (stierenvechten). Japanners hebben tradities waar de wereld gelukkig iets van vindt (walvisjacht). Maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze 'tradities'? Lijkt mij niet consequent."

Video: Trailer Blackface

Blackface - Trailer
Blackface - Trailer

Geen racist

Tan maakt verder duidelijk dat hij een voorstander van het Sinterklaasfeest is, maar wel een aangepaste Piet wil zien. Volgens de presentator kunnen we niet zwijgen over "de ongewenste effecten" van de traditie. 

Daarnaast zegt hij dat niet iedere voorstander van Zwarte Piet een racist is. Wel moet iedereen volgens hem begrip hebben voor een verschil in perceptie.