Arjen Lubach heeft zijn ongenoegen geuit over de werkwijze van omroep Avrotros rond het programma Moltalk, nadat hij zelf een uitnodiging ontving voor de nabeschouwing van Wie is de Mol?.

Lubach werkte twee jaar als presentator van Moltalk, toen de afleveringen nog alleen uitgezonden werden op internet.

Hij begint zijn bericht op Facebook met een uitleg over zijn oorspronkelijke idee voor het televisieprogramma. "'Ik heb een idee,' schreef ik aan de eindredacteur, 'Mag ik volgend jaar niet een WIDM-talkshow presenteren om de uitzendingen heen? Met gasten, oud-deelnemers, tussenstanden, publieksreacties?'" Het idee werd goedgekeurd en met een klein budget uitgezet.

Succes

De eerste twee jaar werden de afleveringen opgenomen in "een kelder aan de Herengracht" en werd er met Avro-baas Clemens van der Grinten afgesproken dat bij een eventueel succes "verder gepraat zou worden".

Vorig jaar werd Lubach weer gebeld door Van der Grinten, hij was inmiddels al gestopt bij Moltalk. Er was een groter budget en het programma verhuisde naar een echte studio, aldus de presentator.

Omdat Lubach vanwege zijn eigen programma (Zondag met Lubach) geen tijd had, spraken ze af bij het volgende seizoen contact te hebben. "Dat contact is er nooit geweest," zegt Lubach nu. Tot de uitnodiging onlangs om aanwezig te zijn in de uitzending. 

Frisse idee

"Ik kan niet anders dan concluderen dat Clemens van der Grinten een totaal andere visie heeft op fatsoen," gaat Lubach door. Daarom heeft hij een paar eisen voor als hij toch naar de uitzending zou komen. 

"Ik kom graag meteen de eerste aflevering, op 2 januari, maar alleen als de Avrotros 5.000 euro overmaakt naar KIKA, Clemens van der Grinten tijdens de live-uitzending in de eerste minuten aan tafel komt staan en mij een bescheiden bos bloemen overhandigt, met de woorden: 'Namens de Avro hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.'"

Vorige week werd bekend dat de nabeschouwing van Wie is de Mol? bij het zestiende seizoen niet alleen via internet wordt uitgezonden, maar ook op NPO1. 

Verhuist

Het spelprogramma is verhuisd van de donderdagavond naar de zaterdagavond en begint 2 januari weer. 

In MolTalk gaan oud-kandidaten in gesprek over de aflevering die net is uitgezonden en bespreken zij de opdrachten, complotten en theorieën. Ook berichten op Twitter van kijkers worden besproken.

Aan het zestiende seizoen doen onder andere Cécile Narinx, Ellie Lust, Remy van Kesteren en Tim Hofman mee.